Nevyhazuj odřezky zeleniny - mají totiž zázračnou schopnost znovu pučet. Na obrázku vidíš řízek římského salátu, experimentovat můžeš však se vším. Saláty, mrkev, petržel - jejich čerstvé lístky a natě oživí i ozdraví každou zerowaste kuchyni. Vše pak můžeš použít třeba do naší polívky na závěrečné posypaní.
DRŽ TO UDRŽITELNĚ S MENU V REKRABIČCE
5 dalších zerowaste tipů do kuchyně:
- Odřezky na vývar
Odřezky zeleniny lze použít na zeleninový vývar. Čím víc odřezků a druhů máš, tím chutnější vývar bude. Můžeš ho i zamrazit nebo zavařit a základ na jakoukoliv polévku je na světě.
Reuse - reduce - recycle….s touto trojicí půjdeš udržitelnosti hravě naproti.
- Slupky na ocet
Slupky z jablek stačí naložit a po odležení vznikne jablečný ocet. Tento ocet je méně agresivní než klasický a chuťově se v kuchyni taky vyplatí- receptům, kde je potřeba dokyselit, tím dodáš větší šmrnc.
- Mrkev k bramborám
Poslední mrkev zatoulaná někde na dně lednice poslouží při vaření starších brambor. Přihoď ji k nim do hrnce a využij její sílu vytáhnout všechny škodliviny. Jednou ranou tak spotřebuješ horší brambory i scvrklou kořenovou zeleninu.
- Zasaď semínka
Nezapomeň, že ovoce, zelenina i kytky mají semínka, která můžeš po vysušení také zasadit. Když se ti zalíbí nebo ti zachutná nějaký druh, jednoduše si je schovej a na začátku sezóny si můžeš vypěstovat vlastní.
- Multivyužití lógru
Miluješ kafe? A víš, že i lógr se dá ještě využít? Lze ho nasypat do truhlíků jako hnojivo, použít proti mšicím (odrazuje je) nebo aplikovat jako peeling na tělo. Také lze pomocí zbytků po kávičce vyčistit zažrané skvrny- stačí s ním zacházet jako s pískem.
Rada na závěr: Nezapomeň, že co nespotřebuješ takzvaně do mrtě, patří na kompost.